Председателят на ББКП инж. Стефан Чайков гостува днес в сутрешния блок на телевизия Euronews Bulgaria

От милионите за пътища, за които се водеше битката през последните 2 г., са останали около 250 млн., които се дължат. Те са за основен ремонт, възложен под маската на текущ ремонт и поддържане.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria председателят на Браншова камара „Пътища“ инж. Стефан Чайков.

В момента има действащи договори за ремонт на пътища и има възложени на фирмите по области ремонти на отделни пътни участъци. Министърът не прави ревизия, а по-скоро одит на процедурите по текущ ремонт, които бяха възложени от служебното правителство. Очакваме, че в скоро време ще има развитие по всички въпроси.

 

Като най-разумен срок за разплащане очаквам месец октомври.

Има магистрали, по които се работи, но все още има недоизяснени въпроси по отношение на т.нар. инхаус договори и изменението на цената на материалите в последните години. Работна група изготвя механизъм, по който фирмите-доставчици на материали и механизация да станат съгаранти с държавната фирма „Автомагистрали“.

 

На „Хемус“ се работи с бавни темпове, не така, както ни се иска. Колегите са готови да започнат веднага работа, но има важни въпроси - промяната на цената на материалите, ще трябват още пари. Инфлацията в строителния бранш надхвърля 60%, няма как да се изпълни магистралата на цената, на която е договорена.

На „Тракия“ основните участъци, които се нуждаят от ремонт са между Пловдив и Пазарджик, който е завършен 96-а година и вероятно има някакви неудачи по останалата дължина на „Тракия“, но това не означава, че целият участък е за основен ремонт.

Би трябвало със завършването на месец юли тапите да приключат.


Вижте целият разговор 👇

https://euronewsbulgaria.com/news/16246/inzh-stefan-chaykov-tapite-po-putishtata-priklyuchvat-do-kraya-na-yuli